Do gory

 Organizacja szkoleń i konferencji – dlaczego warto wykupić catering?
10/08/2022

Organizacja szkoleń i konferencji – dlaczego warto wykupić catering?

By

Żeby szkolenie lub konferencja zakończyły się pełnym sukcesem, organizator musi zadbać o szereg szczegółów. Jednym z nich jest serwowane jedzenie. Nie zawsze jednak trzeba dysponować własnym zapleczem gastronomicznym i zatrudniać wykwalifikowanych kucharzy, by zachwycić uczestników wydarzenia. W przypadku szkoleń i konferencji świetnie sprawdza się bowiem catering. Dlaczego to dobra opcja?

Catering na szkolenia i konferencje – dlaczego warto? Najważniejsze zalety

Organizacja szkolenia lub konferencji wymaga podjęcia wielu decyzji. Jedną z nich wybór serwowanego jedzenia. Trudno bowiem wyobrazić sobie sytuację, kiedy to uczestnicy wydarzenia mieliby z pustymi żołądkami uczestniczyć w kolejnych wykładach. Żeby zapewnić wysoką jakość serwowanych potraw, wielu organizatorów sięga po catering. Dlaczego to dobra opcja? Przemawia za nią kilka względów:

reklama
  • zróżnicowane menu – przekąski na raz, aromatyczne zupy, pożywne dania główne czy też słodkie desery nie wyczerpują całej listy potraw, na które można się zdecydować, wybierając catering na szkolenie lub konferencję. To zarówno propozycje mięsne, jak i przeznaczone dla wegetarian, wegan oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi. Organizator wydarzenia może wybierać zarówno spośród dań kuchni polskiej, jak i śródziemnomorskiej czy też azjatyckiej,
  • wyjątkowy smak i atrakcyjny wygląd – serwowane przekąski i dania są przygotowywane przez profesjonalnych kucharzy ze starannie wyselekcjonowanych składników, co przekłada się na ich wyjątkowy smak. Profesjonalny catering zadba też o wygląd potraw. Nie od dzisiaj bowiem wiadomo, że „jemy” także oczami,
  • dostawa na czas – firma cateringowa dostarcza zamówione przekąski i dania zgodnie z ustalonym z organizatorem harmonogramem. Dzięki temu są serwowane na świeżo, co jest gwarancją ich smaku,
  • dodatkowe usługi – przygotowanie i dostawa dań to nie wszystko, co może zrobić firma cateringowa. Część podmiotów oferuje też serwis kelnerski, wynajem krzeseł i stołów, a nawet ich dekorację.

Organizacja szkolenia lub konferencji to wymagające zadanie. Nie zawsze wszystko idzie po myśli organizatora. Dlatego warto mieć przy sobie firmę cateringową z doświadczeniem, która jest w stanie elastycznie odpowiedzieć na zgłaszane potrzeby.

Catering – na co może zdecydować się organizator szkolenia lub konferencji? Wybrane propozycje

Profesjonalną firmę cateringową można również poznać po tym, czy świadczy usługi doradcze. Organizator wydarzenia nie zawsze ma sprecyzowane potrzeby i oczekiwania. To do zadań fachowców należy zaproponowanie optymalnych rozwiązań. Wśród najczęściej polecanych rozwiązań można wymienić

  1. Serwis kawowy. Jest polecany w przypadku krótkich, jak i długich szkoleń oraz konferencji. Kubek aromatycznej kawy, pysznej herbaty czy też świeżo wyciskanego soku podany z ciastkiem, drożdżówką lub owocem pozwoli uzupełnić energię w przerwie pomiędzy wykładami.
  2. Szwedzki stół z przekąskami na zimno. Sprawdza się w przypadku długich szkoleń i konferencji. Nie tylko pozwala zaspokoić głód uczestników wydarzenia, ale również podnosi jego rangę. Prezentuje się bowiem niezwykle elegancko. Najczęściej składa się z dekoracyjnych przekąsek (tzw. finger food) – kanapeczek, tartaletek, tortilli, koreczków, roladek, a nawet mini krokietów. Mieszczą się one w dłoni i można je zjeść na raz, np. podczas krótkiej przerwy.
  3. Menu lunchowe serwowane na ciepło. To niezbędny element w przypadku długich szkoleń i konferencji. Potrawy znajdują się w specjalnych podgrzewaczach, które utrzymują określoną temperaturę, jednocześnie nie powodując ryzyka przypalenia dań. Dzięki temu niezależnie od pory każdy uczestnik wydarzenia może zjeść ciepłą, pełną smaku potrawę.

Catering na szkolenie lub konferencję to doskonały sposób, by zapewnić uczestnikom wydarzenia wartościowy posiłek. Odpowiednio skomponowane menu zapewni energię i dobre samopoczucie na cały dzień. Jego przygotowanie warto jednak zlecić specjalistom. Profesjonalna firma cateringowa będzie wiedzieć, jak trafić w zróżnicowane gusta, a jednocześnie zoptymalizować koszty potraw.

Prev Post

Co oznacza uzdatnianie sprężonego powietrza

Next Post

Jak prawidłowo zamocować ładunek? Najważniejsze zasady i wykorzystywany osprzęt

post-bars

Podobne